Kreupelheid of pijn
Met de botten en de pezen van uw huisdier kan wel eens wat mis gaan. Zo kan er tijdens de groei een los stukje in de elleboog ontstaan (ElleboogDysplasie) of kan uw huisdier een poot breken of een kruisband scheuren. Al deze afwijkingen hebben orthopedische zorg nodig.

tighrope kruisband

Gescheurde kruisband
Dit is een veelvoorkomend probleem bij de hond. Als de kruisband gescheurd is, is het dier ernstig kreupel aan zijn achterpoot. In enkele gevallen is ook de meniscus beschadigd. Als een gescheurde kruisband is vastgesteld is een operatie in de meeste gevallen de behandeling van eerste keus. We gebruiken hiervoor de methode Tightrope.

Preventief onderzoek voor HD en ED
Vaak worden bij jonge dieren preventief röntgenfoto’s gemaakt om te controleren of ze geen Heupdysplasie (HD) of Elleboogdysplasie (ED) hebben. Dat is noodzakelijk als u met uw dier wil fokken of als het om een werkhond of sporthond gaat.
Lees hier verder over HD en ED onderzoek en over de PennHip-methode voor HD onderzoek

Artrose
Artrose is slijtage in het gewricht waardoor pijn, moeite met opstaan en kreupelheid ontstaan. Artrose is een langzaam voortschrijdend proces. Als uw dier last van artrose krijgt, zijn er een aantal dingen die kunnen helpen om de pijn en het ongemak zo goed en zo lang mogelijk te onderdrukken. De dierenarts kan de mate van artrose vaststellen door uw dier te onderzoeken en röntgenfoto’s te maken. Aan de hand daarvan kan een behandelplan gemaakt worden, waarin beweging, gewicht, voeding en pijnstilling aan bod komen.
Ook is er bij sommige dieren de mogelijkheid om met stamcel-therapie de kraakbeencellen in het gewricht te laten herstellen.