hondwachtkamerNiet alleen als uw huisdier ziek is, kunnen we u hulp bieden.
De gezondheid van uw dier begint bij een goed advies en ziektepreventie.


chirurgieEr zijn allerlei redenen denkbaar waarom een dier geopereerd moet worden:
Preventieve ingrepen, zoals een castratie of sterilisatie. Een genezende operatie, zoals de verwijdering van een tumor of het repareren van gebroken botten of gewrichten. Maar ook levensreddende operaties, zoals een keizersnede, of een maagkantelings-operatie.


pupkittenU hebt net een puppy of een kitten aangeschaft. Een hele uitdaging om voor te zorgen en op te voeden. We helpen u daar graag bij. Uw pup of kitten krijgt van ons de benodigde vaccinaties en u krijgt informatie over wormen en vlooienbestrijding, voeding, gedrag, dierverzekering en nog veel meer. Bovendien krijgt elke pup en kitten een leuk pakketje mee naar huis.


Het hart van een hond en een kat lijkt een beetje op dat van de mens. Meestal functioneert het prima, maar het kan soms afwijkend zijn bij de geboorte of ziek worden in de loop van het leven. Bij een aantal honden- en kattenrassen komen erfelijke hartaandoeningen voor die soms al op jonge leeftijd en soms pas veel later problemen geven.


Een goede voeding is de basis voor de gezondheid van uw huisdier. Het zorgt voor een fit lijf en een langer leven.

sanimed voedingGezondheidsvoeding voor uw hond en kat
Dierenkliniek de Postwagen adviseert Sanimed Preventive als gezondheidsvoeding voor uw hond en kat.


Kreupelheid of pijn
Met de botten en de pezen van uw huisdier kan wel eens wat mis gaan. Zo kan er tijdens de groei een los stukje in de elleboog ontstaan (ElleboogDysplasie) of kan uw huisdier een poot breken of een kruisband scheuren. Al deze afwijkingen hebben orthopedische zorg nodig.


hondBloedonderzoek
Voor bloedonderzoek wordt een kleine hoeveelheid bloed afgenomen bij uw huisdier.
Bij de hond meestal uit de voorpoot en bij de kat uit de hals. In ons uitgebreide laboratorium kan het bloed vervolgens snel gecontroleerd worden.


Veel oudere dieren krijgen last van artrose. Dat is een pijnlijk slijtage van de gewrichten waardoor ze moeilijker gaan lopen en meer last hebben met bijvoorbeeld opstaan, rennen en springen.

Voor huisdieren met ernstige artrose waren er al pijnstillers, glucosaminen en aangepaste voeding. Maar ondanks deze medicatie zijn er toch nog veel dieren die pijn houden.


Röntgenfoto’s maken (digitaal)

rontgenEen röntgenfoto wordt vaak gemaakt om te kijken naar het skelet van uw huisdier. Röntgenfoto’s zijn echter ook goed te gebruiken voor de beoordeling van een long- of hartafwijking. Bij zo’n probleem kan een röntgenfoto een indicatie geven over de aard en de ernst van de afwijking.


Screening op HD en ED voor fokkerij of  hondensport

rontgenFokdieren worden op een leeftijd van 1-2 jaar gescreend op HD en ook steeds vaker op ED. Ook sporthonden worden vaak gekeurd op hun heupen en ellebogen.


Als er een probleem is met een van de organen van uw huisdier, kunnen we er voor kiezen om het verder te onderzoeken met echografie.

echobuikEchografie wordt vaak gebruikt voor onderzoek van de zachte organen zoals hart, lever, nieren, milt en blaas. En natuurlijk om te kijken of een dier drachtig is.


pennhiplogohondenWat is PennHip?
PennHip is een nieuwe, betrouwbaardere methode om bij honden de kwaliteit van de heupen te bepalen. Dat gebeurt met röntgenfoto's en een zogenaamde distractor. Het is een methode die in de Verenigde Staten is ontwikkeld door de Universiteit van Pennsylvania. Die methode mag alleen worden gebruikt door dierenartsen die door de Universiteit van Pennsylvania zijn getraind en gecertificeerd.Dierenarts Saskia Nab is hiervoor gecertificeerd.


starre endoscoopEen endoscoop is een buis waarmee we naar organen van uw huisdier kunnen kijken die wat lastiger met het blote oog te zien zijn. Dat zijn bijvoorbeeld de binnenkant van de neus, het strottenhoofd, de luchtpijp en het begin van de slokdarm. Door middel van een lampje en een kleine camera in de buis kunnen we in deze organen kijken en bijvoorbeeld vreemde voorwerpen, bloedingen of tumoren zichtbaar maken.


Voor ieder dier komt er een keer een einde. Soms slaapt een dier vanzelf in, rustig in zijn eigen omgeving. Maar het kan ook zijn dat u moet besluiten uw dier in te laten slapen omdat het te ernstig ziek is.
Misschien vraagt u zich af hoe dat gaat. Of u wilt weten welke mogelijkheden er zijn voor uw dier nadat het overleden is.
Daarom geven we u hier extra informatie.


puppysGynaecologie en fokbegeleiding
Voor iedereen die wel een nestje pups of kittens fokt, is het prettig om te weten dat onze dierenartsen voor u klaar staan om u te helpen en te adviseren.
Als u van plan bent om een nestje te fokken, kunnen we u informeren over alles waar u aan moet denken en u kunt al uw vragen stellen.


Als uw huisdier overleden is, kunt u ervoor kiezen hem/haar te laten cremeren. Uw huisdier wordt op de kliniek of bij u thuis opgehaald door het dierencrematorium. Daar wordt uw huisdier met veel persoonlijke zorg gecremeerd en heeft u de mogelijkheid, als u dat wenst, om de as van uw huisdier in een urn terug te krijgen. Ook kunt u uw huisdier zelf brengen en in het crematorium afscheid nemen. Houd er wel rekening mee dat er extra kosten verbonden zijn aan een individule crematie van uw huisdier.


ziekenhuisMocht het voorkomen dat uw dier te ziek is om naar huis te gaan, of dat het extra bewaking nodig heeft, dan kan het in ons „ziekenhuis” logeren.


Als uw huisdier overleden is, kunt u er ook voor kiezen hem/haar te laten begraven op een speciale dierenbegraafplaats of u kunt hem zelf een plaats geven, bijvoorbeeld bij u thuis in de tuin. Hier zijn wel speciale wetten voor, waaraan een begrafenis thuis moet voldoen. De dierenarts kan u hier meer over vertellen als u meer hierover zou willen weten. Indien u uw huisdier zou willen laten begraven op een dierenbegraafplaats dient u rekening te houden met extra kosten.


Het blijkt dat veel dieren last krijgen van hun gebit, vaak in de vorm van tandsteen of rotte tanden. Dit heeft vaak een erg slechte adem en afbrekende tanden tot gevolg.
Het gebit is een belangrijk onderdeel van de gezondheid van uw huisdier. Veel mensen weten niet dat via het tandvlees infecties gemakkelijk in de rest van het lichaam kunnen doordringen. Daarom is een schoon en gezond gebit van groot belang.