RHD (Rabbit Hemorrhagic Disease, ook wel VHD genoemd) is een dodelijk virus voor konijnen. Dit virus heeft meerdere varianten. Tot voor kort kwam van dit virus vooral de variant RHD1 in Nederland voor. Daar worden konijnen al jaarlijks voor gevaccineerd. Sinds 2016 komt echter ook de variant RHD2 voor in Nederland.

In het wild zijn hier al veel konijnen aan gestorven. Maar er zijn ook al huis-konijnen doodgegaan aan dit virus. Tot nu toe was er nog geen vaccin, maar dat is nu eindelijk wel beschikbaar.

We kunnen op dit moment konijnen inenten met Eravac®. Met dit vaccin kan een konijn vanaf 10 weken eenmalig worden ingeënt. Daarna moet de enting elk half jaar herhaald worden. Een booster na 6 weken bij de eerste vaccinatie is alleen nodig als het konijn tussen 30 dagen en 10 weken oud is. 

De kosten voor deze RHD2 vaccinatie bedragen €26,50 voor het eerste konijn en €18,- voor elk volgend konijn van dezelfde eigenaar.
Omdat er 10 doses in een flesje zitten met beperkte houdbaarheid, zullen we de vaccinaties op vaste dagen gaan geven.
Weten welke dagen dat zijn? Klik hier.

Wilt u uw konijn tegen RHD2 laten enten, dan kunt u zich hiervoor aanmelden op de praktijk. Dan kijken we hoe we zo snel mogelijk uw konijn kunnen vaccineren tegen deze dodelijke ziekte. Let op: u kunt niet zonder vooraf aanmelden uw konijn laten vaccineren tegen RHD2.

Lees de laatste info op onze website.