Leptospirose, (waaronder de ziekte van Weil) is een ernstige infectieziekte die zowel bij honden als bij mensen kan voorkomen. De meeste kans op infectie is in het voorjaar en de zomer. Dus ongeveer vanaf april, wanneer het warmer wordt.
De afgelopen jaren zijn er in onze omgeving 2 nieuwe soorten Leptospirose bacteriën in grote aantallen bijgekomen.

De 2 oudere soorten waartegen we tot nu toe hebben ingeënt, komen steeds minder vaak voor. De nieuwe soorten zijn nu in bijna 60% van de geïnfecteerde honden verantwoordelijk voor de ziekte. Tot nu toe konden we tegen deze nieuwe soorten niet inenten.

Nieuw vaccin
Gelukkig is er sinds december 2013 een nieuw vaccin gemaakt tegen de 2 oude én tegen de 2 nieuwe soorten Leptospirose bacteriën. Daarmee kunnen honden beter worden beschermd tegen Leptospirose.
Het nieuwe vaccin moet wel eenmalig herhaald worden na 3 tot 4 weken.

Hoe gaat en ging het in z’n werk?
Alle honden krijgen bij ons vanaf december 2013 het nieuwe Leptospirose vaccin bij hun jaarlijkse vaccinatie. Ze krijgen 3 tot 4 weken na deze enting een eenmalige herhalingsenting.
Een jaar later worden deze honden weer gewoon ingeënt zoals altijd (dus zonder een herhalingsenting na 3 tot 4 weken).

Wat als u uw hond recent met een ander vaccin geënt is en u wil hem of haar toch goed beschermen tegen Leptospirose?
U hoeft niet te wachten tot uw hond aan de beurt is voor de jaarlijkse inenting. U kunt ook besluiten de vaccinatie tegen Leptospirose eerder te geven, zodat uw hond goed beschermd is.
Afhankelijk van de maand waarop uw hond jaarlijks geënt wordt, zijn er 2 mogelijkheden:

1) Uw hond is in het komende half jaar aan de beurt voor de enting.
U kunt dan gemakkelijk deze jaarlijkse vaccinatie een paar maanden naar voren schuiven en iets eerder al een afspraak maken. U maakt dan na 3 tot 4 weken een afspraak voor de eenmalige herhalingsvaccinatie tegen Leptospirose. Uw hond hoeft dan pas weer na 1 jaar de volgende jaarlijkse enting.

2) Uw hond is in het afgelopen half jaar al ingeënt en hoeft voorlopig dus niet gevaccineerd te worden.
In dat geval is uw hond nog niet beschermd tegen besmetting met de nieuwe Leptospirose bacteriën. U kunt dan besluiten om alleen de Leptospirose enting nu al te geven. Dan zijn 2 vaccinaties nodig met 3 tot 4 weken ertussen. Voor de 1ste vaccinatie maakt u een afspraak, voor de 2de mag u zonder afspraak binnen lopen tijdens openingstijden. De jaarlijkse enting blijft dan gewoon in de dezelfde maand van het jaar staan als altijd.

U kunt natuurlijk ook besluiten om wél de hele jaarlijkse enting naar voren te schuiven als u liever niet 2x extra komt. Dat de jaarlijkse enting al snel weer herhaald wordt is niet schadelijk voor de gezondheid van de hond. U herhaalt dan, net als in optie 1, de enting na 3 tot 4 weken. De volgende jaarlijkse enting is dan weer na 1 jaar.

Uiteraard bent u niet verplicht om gebruik te maken van de bovenstaande 2 mogelijkheden. U kunt ook wachten tot uw hond aan de beurt is voor z’n jaarlijkse enting en pas dan het nieuwe vaccin herhalen.

Wat als u het vaccin niet herhaalt
Als u besluit de vaccinatie niet te herhalen heeft uw hond nog steeds dezelfde bescherming tegen de 2 oudere bacterie-soorten net zoals de afgelopen jaren. U bent dan ook niet verplicht om het nieuwe vaccin te herhalen. Maar in dat geval is uw hond niet beschermd tegen de nieuwe bacterie-soorten, die juist veel vaker voorkomen (bijna 60%), terwijl de oude bacterie-soorten nog maar verantwoordelijk zijn voor circa 10% van de besmettingen.

Vragen?
We helpen u graag om de juiste keuze te maken voor uw hond. Heeft u vragen? Bel ons gerust.
Al uw vragen over Leptospirose en dit nieuwe vaccin kunt u uiteraard ook aan de dierenarts stellen tijdens het consult.
Er is ook een website www.leptospirose.nl waar u informatie kunt vinden over Leptospirose.