Blaasontsteking bij katten komt heel veel voor. Een infectie met bacteriën is niet zo vaak de oorzaak van blaasontsteking. De grootste boosdoener is blaasgruis. En er is nog een andere vorm van blaasontsteking, zonder bacteriën en zonder blaasgruis. 

Dit is de zogenaamde idiopatische blaasonsteking, die waarschijnlijk stress-gerelateerd is.

Idiopatische blaasontsteking
Sommige blaasontstekingen worden niet door blaasgruis veroorzaakt maar door een niet goed aanwijsbare oorzaak. De klachten lijken erg op die bij blaasgruis, maar bij urineonderzoek vinden we geen gruis of bacterien. Er zit wel vaak bloed bij de urine en de kat moet heel vaak plassen.
Dit noemen we idiopatische cystitis, zeer waarschijlijk een stress-gerelateerde blaasontsteking.

Deze dieren krijgen van ons pijnstiller om de acute klachten te verhelpen. Om de oorzaak te verhelpen hebben we sinds kort naast tabletjes ook de mogelijkheid om speciale voeding te geven. De samenstelling van het blaasgruisvoer van Sanimed is namelijk zo aangepast, dat het ook helpt bij deze vorm van blaasontsteking. Dat komt doordat het Kaliumgehalte in het voer is beperkt, en doordat er extra vitamine E en Omega-3-vetzuren (EPA en DHA) aan zijn toegevoegd.

Blaasgruis
Struvietgruis en in mindere mate oxalaatgruis zijn de meest voorkomende veroorzakers van blaasontsteking. Als katten veel gruis in de urine produceren, kan dit gruis in kleine klontjes aan elkaar gaan plakken. Die klontjes, ook wel blaassteentjes genoemd, kunnen dan de urineweg verstoppen. Een kater kan dan plots niet meer plassen, heeft pijn en wordt binnen een aantal uren heel erg ziek. Een poes kan wel nog plassen maar dat doet wel pijn.

Vooral bij katers veroorzaakt blaasgruis een acuut probleem omdat de doorsnee van de penis erg klein is. Steentjes kunnen dus makkelijk vastlopen en de plasbuis verstoppen. Een kat die niet kan plassen is een spoedpatient. U mag ons daar altijd voor bellen!
Houd dus het plasgedrag van uw kat goed in de gaten en laat bij twijfel in de praktijk de urine controleren op blaasgruis. Die urine moet wel vers zijn. Bewaar de urine in de koelkast als u 'm toch een paar uurtjes moet bewaren voordat u 'm kunt brengen.

Vaak kan blaasgruis behandeld worden met speciale voeding die de kat dan voortaan moet blijven eten. Die verzuurt de urine zodat het gruis oplost en geen nieuw gruis meer ontstaat.