In een eerder artikel beschreven we Apoquel tabletjes tegen jeuk. We hebben we nu ook Cytopoint, een langwerkende injectie tegen jeuk bij honden. Cytopoint is een nieuw medijcijn met zeer weinig bijwerkingen.

Jeukprikkels worden door het eiwit IL-31 overgebracht van de huid naar de zenuwuiteinden. Cytopoint (lokivetmab) blokkeert dit eiwit. Het is een zogenaamd specifiek monoklonaal antilichaam. Door het eiwit te blokkeren, wordt het jeuksignaal gestopt. Omdat het Cytopoint-antilichaam alleen aan het IL-31 eiwit bindt, zijn bijwerkingen zeldzaam. Het werkt alleen bij de hond.

Cytopoint is alleen een jeukremmer. Op andere symptomen zoals bijvoorbeeld huidontsteking heeft het minder effect. Als een hond naast jeuk ook last heeft van andere klachten, moet het medicijn vaak (tijdelijk) in combinatie met andere medicijnen gegeven worden.

Cytopoint wordt via een injectie gegeven. Het werkt snel, vaak al vanaf 8 uur na injectie. De werking houdt 4 tot 8 weken aan. In sommige gevallen wordt met 1 injectie nog niet het optimale effect bereikt. In dat geval is het verstandig de injectie na 1 maand te herhalen. Indien na 2 maanden onvoldoende effect wordt gezien, heeft het geen zin om de behandeling langer door te zetten. Bij een gunstig resultaat kan de injectie elke 4-8 weken herhaald worden.