Sinds een aantal maanden hebben we een nieuw medicijn tegen jeuk. Tot voor kort konden we alleen jeuk remmen door het immuunsysteem van het dier af te remmen. Zoals bijvoorbeeld met prednison. Dat kan nu anders.

Apoquel® (oclatinib) is een nieuwe medicijn dat aangrijpt op de jeukreceptoren in de huid. Het werk heel snel: de jeuk vermindert al binnen 4 uur na toedienen van de eerste tablet.

Het kan gebruikt worden bij acute en bij chronische jeukklachten. Het remt bepaalde enzymen die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van jeukprikkels in het lichaam.

Bij chronische jeukklachten beginnen we met 14 dagen 2x daags toedienen van het medicijn, daarna gaan we verder met 1x daags doseren. Bij acute kortdurende jeukklachten is het vaak genoeg om het medicijn 5 dagen 2x daags te geven.

Het voordeel van Apoquel is dat het op de korte en lange termijn minder bijwerkingen heeft dan bijvoorbeeld het gebruik van prednison.
Bovendien kan het veilig gebruikt worden in combinatie met de meeste pijnstillers en andere medicijnen, in tegenstelling tot prednison.
Ook staat het verder onderzoek naar de mogelijke oorzaken achter de jeukklachten van uw huisdier (zoals bloedonderzoek of een intradermale huidtest) niet in de weg. En het medicijn hoeft niet afgebouwd te worden, als we willen stoppen.

Een nadeel van het medicijn is dat het duurder is dan bijvoorbeeld prednison.