pennhiplogohondenWat is PennHip?
PennHip is een nieuwe, betrouwbaardere methode om bij honden de kwaliteit van de heupen te bepalen. Dat gebeurt met röntgenfoto's en een zogenaamde distractor. Het is een methode die in de Verenigde Staten is ontwikkeld door de Universiteit van Pennsylvania. Die methode mag alleen worden gebruikt door dierenartsen die door de Universiteit van Pennsylvania zijn getraind en gecertificeerd.Dierenarts Saskia Nab is hiervoor gecertificeerd.

Wat is Heupdysplasie (HD)?
heupdysplasiepijlBij honden met HD is de aansluiting van de heupkop in de kom niet zo goed: er zit teveel speling in het gewricht. Daardoor ontstaat slijtage (artrose) in het gewricht waardoor pijn ontstaat en verminderde beweeglijkheid. Heupdysplasie is een veelvoorkomende erfelijke aandoening en er is geen effectieve manier om de aandoening te genezen. Daarom is het belangrijk om alleen te fokken met dieren die goede heupen hebben, zodat de pups van deze fokdieren een kleinere kans hebben op deze pijnlijke ziekte.

Hoe wordt HD tot nu toe vastgesteld bij fokdieren?
Fokdieren worden op een leeftijd van 1-2 jaar gescreend op HD. Dat gebeurt met een röntgenfoto van de heupen in gestrekte stand. Er wordt dan gekeken of de heupkop goed in de kom ligt en of er aanwijzingen zijn voor artrose.
Ondanks dat de heupen van fokdieren op deze manier al jarenlang worden gecontroleerd, neemt het aantal dieren met HD niet of nauwelijks af.
Dat komt doordat de heupen van een flink aantal jonge dieren er op de traditionele foto’s gezond uit zien terwijl die dieren toch erfelijk belast zijn met HD. Maar tegen de tijd dat dat duidelijk wordt, hebben ze al nakomelingen gekregen en zijn de “slechte genen” alweer doorgegeven.
Het lukt met de traditionele methoden dus niet goed genoeg om HD jong genoeg vast te stellen.

Waarom PennHip?
PennHip gaat uit van een ander principe: de Distractie-Index.
De kans op artrose van de heupen neemt toe naarmate de heupkop minder strak in de kom zit. Dus hoe meer speling in het heupgewricht, hoe groter de kans op artrose.
PennHip meet die speling in het heupgewricht: onder sedatie en met behulp van een PennHip-distractor, wordt met een röntgenfoto gekeken hoe ver de kop uit de kom kan. De mate van speling geeft een zeer betrouwbare voorspelling van de kans op HD. Het grote voordeel is dat je die speling al bij pups vanaf 16 weken leeftijd betrouwbaar kunt meten. Dus ruim voordat deze honden zelf hun eerste nestje hebben. Zo kan de kans op nakomelingen met HD sterk worden verminderd. Uiteraard alleen als er niet meer wordt gefokt met dieren die een verhoogde kans op HD hebben.

Hoe werkt de PennHip-methode?
Er worden 3 röntgenfoto’s gemaakt.

he view 2De eerste foto is een traditionele
gestrekte heupfoto om te kijken of
er artrose in de heupen aanwezig is.

c viewOp de tweede foto worden de
heupen in de kom gedrukt, zodat
de optimale stand gemeten wordt:
de compressie-foto

d viewOp de derde foto worden de heupen
met behulp van een distractor
aangespannen zodat de speling in
het gewricht zichtbaar wordt:
de distractie-foto

De PennHip-beoordeling
De röntgenfoto's worden digitaal opgestuurd naar Amerika en daar beoordeeld door specialisten van de Universiteit van Pennsylvania. Alle foto’s uit de hele wereld worden daar op dezelfde wijze beoordeeld en centraal opgeslagen in een database.

De eigenaar krijgt een certificaat met daarop de distractie-index (de mate van speling in de heupen) van zijn hond. Bovendien worden de gemiddelde waardes van het ras vermeld. Zo kan een fokker zien of de hond slechter of beter scoort dan het gemiddelde en besluiten om met het dier te fokken of niet.
Dieren met waardes onder de 0,3 hebben zeer weinig kans op het ontwikkelen van heupdysplasie en artrose.

U kunt er meer over lezen op de website van PennHip